zondag 24 september 2006

Al is de blogger nog zo snel...

Zo'n kleine 2 uur geleden schreef ik nog mijn stukje "Maar wie heeft het nou gedaan?" over de vernielde Belgische auto en gaf ik daarin te kennen dat morgen in ingezonden-brieven-rubrieken de schuld wel weer aan 'links' gegeven zou worden.

We hoeven niet tot morgen te wachten, want ik kreeg zonet van collega-blogger Drs. Jan-Piet Zondervan een mailtje, waarin hij me meldde dat de schuldigen al gevonden waren door lezers van het Algemeen Dagblad. Meer dan 50 reacties, waarvan de overgrote meerderheid zeker weet dat extreem links achter deze hufterstreek zit, dat de politie de daders wel niet zal vinden en zelfs dat "alles wat niet links in dit land is, is automatisch per Haags decreet vogelvrij verklaard!" Vooral die laatste is ongeneeslijk ziek, want om te suggereren dat het Haagse beleid van de laatste jaren pro-links is, moet je toch wel een vreselijke hersenkortsluiting hebben...

En dan durfde rechts na de moord op Pim Fortuijn nog te klagen over demonisering. Pim Fortuijn gooide met argumenten en kreeg argumenten terug in een open debat. Dat er iemand zo vreselijk gestoord was dat hij hem dood schoot, wil niet zeggen dat "links" of zelfs "extreem links" daarachter stond.

Iemand die geweld gebruikt, KAN niet links zijn. Stalin was niet links, netzomin als types als Ceaucescu. Dat ze zichzelf socialist of communist noemden, maakte hen nog nog niet tot socialist of communist. Evenmin als Bush automatisch democratisch bezig is, ook al is hij dan (officieel) op democratische wijze gekozen.

In dit geval gaat het over schoften die van alles kunnen zijn. Misschien is het een stelletje dombo's, die in plaats van een bushokje vandaag eens een Belgische auto wilden mollen. Of een stelletje lui die nog stijf stonden van de pilletjes van afgelopen nacht en energie over hadden. Van mensen die auto's vernielen kun je tenslotte van alles verwachten.

De blinde veroordelaars uit het Algemeen Dagblad zal het worst zijn, die weten waarschijnlijk nog meer dan god, maar het is wel droevig dat de resultaten van de onderwijsvernieuwingen in zó korte tijd al zó merkbaar zijn geworden.

Een tekenend voorbeeld van de blinde visie van zo'n schrijvelaar (ene Ceessie uit Den Helder):
"Extreem links of rechts, allemaal foute boel, maar wat me wel opvalt is dat extreem links vaker gewelddadige acties pleegt en nog ongestraft ook, de pot verwijt de ketel.
Zuipen en blowen en niks doen en alleen maar herrie trappen heb je niks aan, uitzenden naar irak of afghanistan dan piepen ze wel anders. Gaan ze het leven ook weer meer waarderen na al die ellende daar."
Of, van ene John uit Rotterdam:
"Niemand zit op extreem rechts te wachten, maar niemand zit ook op extreem links te wachten, toch ook een hoek die in de geschiedenis behoorlijk gewelddadig is gebleken. Van mensen als Marjolein en Simsir (extreem links???) krijg ik echt de bibbers, die willen dit land naar de kloten helpen door het af te laden met profiteurs uit andere landen. En dat daardoor problemen ontstaan kan niemand ontkennen."

Geen opmerkingen: