maandag 18 september 2006

Staatssecretaris Van Geel van Milieu? Of van gifschepen!

Nadat Van Geel al eerder verantwoordelijk was voor een onjuiste sloopvergunning voor het asbestschip Otopan, dat terecht door Turkije geweigerd werd, blijkt nu uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) dat deze zelfde Van Geel onlangs ook de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd over het gifschip Probo Koala. Dit schip bevatte 400 ton chemisch afval, dat in Ivoorkust gestort werd en dat de oorzaak was van zeven overlijdensgevallen en duizenden zieken.

Van Geel had gemeld dat het schip betrekkelijk onschadelijk afval bevatte, maar uit het onderzoek blijkt dat het schip wel degelijk chemisch afval bevatte. Dit was al eerder geconstateerd door de Amsterdamse gemeentelijke milieudienst, die dan ook het schip aan de ketting wilde laten leggen. Dit was echter volgens Van Geel niet nodig. Volgens hem was er "geen grond om het schip op te houden voor de VROM-inspectie". Het OM had het afval wél laten onderzoeken voordat het schip vertrok, maar de inspectie van VROM liet het bij telefonische informatie. (de Volkskrant vanavond)

Wie heeft nog bijgehouden de hoeveelste belazerarij dit al is van de Balkenkabinetten? Ik ben intussen de tel volledig kwijtgeraakt!

Geen opmerkingen: