zondag 24 september 2006

Aznar leeft nog...

Nadat we deze erfgenaam van dictator Franco al enige tijd niet meer gehoord hebben, sinds hij de leiding van zijn partij (de postfascistische PP) heeft overgedragen aan de al even enge Mariano Rajoy, heeft José María Aznar gisteren weer eens even van zich laten horen, zij het in een vreselijk Engels. In Washington gaf hij te kennen dat het onzin was om van de paus te verwachten dat hij zijn verontschuldigingen zou aanbieden aan 'de moslims' vanwege zijn niet bepaald vriendelijk ontvangen citaat van een allang in het milieu opgenomen voorganger over de moslims.

Aznar verklaarde: "Het is interessant om te zien hoe veel mensen in de islamitische wereld verlangen dat de paus zijn excuses aanbidt, maar ik hoor geen enkele moslim die mij zijn verontschuldingen aanbiedt voor het veroveren en acht eeuwen bezet houden van Spanje."

Kortom, het gewone rechtse propaganda-geleuter. Ik heb ook geen enkele moslim een citaat horen voorlezen over hoe geweldig het was Spanje te veroveren en bezet te houden, dus waarom zou die ook zijn verontschuldingen moeten aanbieden. Bovendien heb ik ook nooit een Spaanse verontschuldiging gehoord voor het praktisch uitmoorden van de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden...

Hij liet het daar echter niet bij, maar speelde ook nog even voor Bush' spreekbuis door te beweren dat de wereld momenteel "onder voortdurende aanval staat waartegen we ons moeten verdedigen. Het westen heeft niet de islam aangevallen, maar zij hebben ons aangevallen."
Het hangt er maar net van af over het tijdstip waarnaar hij verwijst; bovendien is het maar net hoe je aanvallen precies definieert. Het uitbuiten van een land, en daarin heeft 'het Westen' altijd uitgeblonken, kan even dodelijk zijn als een militaire aanval.

Na zich verklaard te hebben tot een "waar vriend van de Verenigde Staten", bevestigde hij ook nog eens "overtuigd [te zijn] dat wij authentieke 'atlantisten' nodig hebben om het Westen te reconstrueren". Het schijnt dat hij hier afwijkt van de Verenigdestaatse visie, die simpelweg de interessante gebieden in Afrika en Azië probeert in te lijven. Aznar wil kennelijk ook 'het Westen' gelijkschakelen, mogelijk om zo ook die andere landen te kunnen inzetten bij het onderwerpen van de rest van de wereld. (nieuwsuitzending van TVE en La Vanguardia van gisteren)

Geen opmerkingen: