woensdag 13 september 2006

Trouw blijft trouw (aan Bush' 9/11-versie)

Afgelopen zondag besteedde het TV-programma Zembla de hele uitzending aan de film «Loose Change», die ernstige kritiek heeft op de officiële Verenigdestaatse versie van de aanslagen op 11 september 2001. In Zembla werden enkele kritiekpunten onderuit gehaal en van enkele punten werd aangegeven dat het ook best mogelijk was dat de officiële versie wel klopte (al werd daarbij in het programma meteen triomfantelijk gesteld dat de kritiek dus onzin was), maar er werd in ieder geval wél door een explosievenexpert volmondig bevestigd dat gebouw 7 van het WTC door middel van springstoffen was neergehaald (en dat was níet de officiële versie!). Het programma liet echter verreweg de meeste punten uit de documentaire onbesproken (zonder zelfs maar ter verontschuldiging aan te voeren dat ze daarvoor geen tijd hadden). Zie in dit verband mijn eerdere artikel «9/11 - Complot of niet; of toch wel?».

Vandaag heeft ene Kustaw Bessems in
Trouw de gelegenheid gekregen om de triomfantelijke "zie je wel"-stemming nog eens aan te dikken. Hij neemt zelfs niet eens de moeite om te vermelden dat er in ieder geval dingen in de officiële versie niet kloppen, terwijl hij zijn informatie wel uit het programma Zembla gehaald heeft, of tenminste uit het onderzoek dat daarvoor door enkele TU-studenten was uitgevoerd. Volgens Bessems werden bepaalde theorieën "naar het rijk der fabelen verwezen", een andere suggestie van «Loose Change» was "totaal absurd"".

En uiteraard maakt Bessems geen melding van de niet "onderuit gehaalde" beweringen uit de documentaire.

Kortom, een stukje bladvulling, dat misschien in een blaadje van het Ministerie van Oorlog niet misstaan had, maar dat niet thuishoort in een krant die toch een zekere kwaliteit uitstraalt - of is het voortaan "uitstraalde"? Het was trouwens wel leuk geweest wanneer
Trouw ook vermeld had wat die Bessems precies voor iemand is. Misschien werkt hij wel op de Verenigdestaatse ambassade...

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb al gereageerd naar de Trouw toe met een andere gang van zaken. ALs je wil kan ik je die tekst ook toesturen. Heb je ook het commentaar van gisteren bij de Volkskrantsite gelezen.

gr
Brendan