zaterdag 30 september 2006

Ministers voor straf in de dode hoek!

Minus-ter Peijs van Verkeer heeft vandaag de aftrap gegeven [waarom moeten voor allerlei zaken toch in kotsnaam steeds voetbaltermen gebruikt worden?] voor een campagne waarin fietsers gewezen moet worden op gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan omdat bestuurders van grote vrachtwagens -ondanks de enkele jaren met veel bombarie ingevoerde dodehoekspiegels- lang geen volledig zicht hebben op de verkeerssituatie (aldus meldde enkele minuten geleden het ANP Nieuws op Arrow Classic Rock).

Het is duidelijk dat het ook hier weer een kwestie van geld is. Zoals ik -ook in mijn weblog- al vaker betoogd heb, horen grote vrachtwagens (tenzij in uitzonderlijke situaties en dan ook met begeleiding van de verkeerspolitie) niet thuis op plaatsen waar zich fietsers en voetgangers mogen ophouden, en eigenlijk nergens op de weg.

Grote transporten kunnen uitstekend en veilig per schip of trein uitgevoerd worden. Vanaf de haven of het station van lossing kunnen de betreffende goederen dan met kleinere vrachtwagens of transportbusjes naar hun eindbestemming worden vervoerd. Dat biedt weliswaar nog geen absolute veiligheid (tenslotte blijven het auto's met mensen achter het stuur), maar toch heel wat meer dan de kolossen die nu de provinciale wegen en straten in wooncentra teisteren.

In de straat waar ik woon zijn de fietspaden in lengterichting verzakt en dat komt omdat veel vrachtwagens zo breed zijn dat ze bij een tegenligger 'moeten' uitwijken (wachten is natuurlijk geen optie!) over het fietspad rijden (en de fietser dan maar zijn toevlucht moet nemen tot het voetpad).

Hoeveel doden moeten er nog vallen door het gebrek aan politieke wil, voordat er eens écht maatregelen genomen worden? Of misschien moet er eens een politicus of een prins geplet worden - dan zal het land wel te klein zijn voor al het geweeklaag!

Geen opmerkingen: