woensdag 20 september 2006

Ook Hugo Chávez sprak bij de 61e Algemene Vergadering van de VN

En hij begon zijn toespraak met een uitnodiging aan de aanwezigen om het boek "Hegemonía o supervivencia, la estrategia imperialista de Estados Unidos (Hegemony or Survival)" te lezen, omdat dat uitermate geschikt is "om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe enorm groot de bedreiging is die zich boven onze planeet samenpakt door het hegemonistische streven van het Noordamerikaanse [Verenigdestaatse] imperialisme. [...] Dit brengt zelfs het overleven van de menselijke soort in gevaar [...] en we roepen de bevolking van de Verenigde Staten en de hele wereld op om deze dreiging, dit zwaard van Damocles, te doen stoppen."

Zijn verdere woorden lieten aan duidelijkheid ook niets te wensen over: "De duivel zelf is hier in huis. Gisteren is de duivel hier geweest, en hij stond hier, op precies deze zelfde plek, aan deze tafel waar ik nu spreek.
Op ditzelfde platform kwam hij hier om te spreken als de heer van de wereld. Het zou geen kwaad kunnen om de toespraak van gisteren [van Bush] te analyseren. Als spreekbuis van het imperialisme kwam hij ons zijn recepten aanbieden in een poging tot het handhaven van het huidige systeem van overheersing, uitbuiting en plundering van de volkeren van de wereld [...]. Ik zou zelfs [deze woorden] het recept van de duivel willen noemen."

Hugo Chávez beschuldigde in zijn toespraak van 20 minuten de regering van de VS ervan het
terrorisme te beschermen. Hij verwijt haar er ook van overal extremisten te zien:

"Wij zijn geen extremisten. Wat er gebeurt is dat de wereld wakker aan het worden is. Ik heb de indruk dat de imperialistische dictator [Bush] de rest van zijn leven door deze nachtmerrie achtervolgd zal worden, want waar hij ook kijkt zal hij ons zien opstaan, wij die in opstand komen tegen het Noordamerikaanse [Verenigdestaatse] rijk."

Hij besloot zijn toespraak met de woorden: "Het ruikt hier naar zwavel, maar God staat aan onze kant." (El Universal van vandaag)

Geen opmerkingen: