woensdag 20 september 2006

George Bush daarentegen...

Net als Kofi Annan (zie mijn vorige bericht) heeft ook George Boef het bij zijn toespraak tot de 61e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het terrorisme, maar hij gooit het meteen -zoals we van hem gewend zijn- over een minder menselijke en vreedzame boeg.

Hij richt zich daarbij rechtstreeks tot het Iraanse volk: "Jullie [hij kan ook "u" gezegd hebben, dat weet je nooit bij anglofonen] leiders hebben ervoor gekozen om jullie je vrijheid af te nemen en om de hulpbronnen van jullie land te gebruiken om het terrorisme te financieren, het extremisme aan te wakkeren en om te proberen aan kernwapens te komen. [...] Jullie hebben het recht op een kans om over jullie eigen toekomst te beslissen, op een economie die jullie intelligentie en jullie talenten beloont en op een samenleving die jullie in staat stelt jullie enorme potentieel te gebruiken." Hij hoopt daarbij dat Iran en de VS in de toekomst "goede vrienden en nauwe partners" zullen worden.

Het toppunt van schijnheiligheid komt echter wanneer hij beweest dat "Mijn land vrede wenst".
(Le Figaro van gisteren)

Het cynische is dat de bovenstaande citaten omgekeerd ook op de VS van toepassing zijn. Immers ook het Bushrégime misbruikt de hulpbronnen van de VS om staatsterrorisme te financiëren en extremisme aan te wakkeren (door burgers paranoïde en wantrouwend te maken jegens moslims). Ook de vrijheid van de burgers in de VS (en elders) worden steeds meer beperkt, zogenaamd ter bestrijding van het terrorisme, maar uiteindelijk om gemakkelijker kapitalistische plannetjes te kunnen doordrukken.

De opmerking op het recht voor de Iraanse bevolking om over hun eigen toekomst te beslissen doet al vrezen voor het ergste, evenals die over "goede vrienden". Dat doet erg denken aan de Bushiaanse inspanningen voor de "bevrijding" van Irak en de "democratie" waarvoor de Iraakse bevolking elke dag opnieuw dankbaar is. De suggestie dat Iran het terrorisme financiert en het extremisme aanwakkert dragen bepaaldelijk niet bij tot vermindering van mijn bange verwachtingen...

Geen opmerkingen: