dinsdag 26 september 2006

Bush weet het - natuurlijk - beter!

Ik meldde afgelopen zondag al (in mijn stukje «We hebben officieel gelijk!») dat de zogenaamde 'Oorlog tegen het terrorisme' alleen maar leidt tot meer terrorisme. Dat was namelijk de conclusie uit een rapport van de Verenigdestaatse National Intelligence Council (van april dit jaar).

Volgens George Boef klopt daar helemaal niets van (artikel in de Washington Post van vandaag) en daarom heeft Bush vandaag opdracht gegeven zo spoedig mogelijk delen van het uitgelekte rapport openbaar te maken zodat iedereen zelf kan zien wat er echt in staat. De bekendgemaakte conclusie (meer terreurdreiging door de oorlog in Irak) zou volgens het Witte Huis namelijk slechts "een fractie" zijn van de conclusies.

B. zeverde nog wat door met zijn gebruikelijke niet met elkaar verband houdende zaken: "Als je wilt suggereren dat we een rooskleuriger scenario zouden hebben als we niet in Irak zaten, en dat zich minder extremisten bij de radicale beweging zouden aansluiten, dan zouden we een ervaring van 20 jaar moeten negeren. [...] We zaten niet in Irak toen we op 11 september werden aangevallen. We zaten niet in Irak toen duizenden strijders in terreurkampen in uw land [tegen de Afghanistaanse zetbaas Karzai] getraind werden, meneer de president. We zaten niet in Irak toen ze het World Trade Center in 1993 voor het eerst aanvielen."

Slijmjurk Karzai kon natuurlijk niet anders [vergelijk het spreekwoord "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt"] dan Bush gelijk geven: "Wij zijn in Afghanistan getuige van wat zij zijn en hoe ze kunnen kwetsen. U bent getuige in New York," en nog een lading bla-bla.

Ik kan me overigens al helemaal voorstellen hoe Bush te werk zal laten gaan voor het openbaar maken van 'delen' van het rapport. Een zin als [bijvoorbeeld]: "Er is weliswaar op alle terreinen in bepaalde kleine deelgebieden vooruitgang geboekt bij het bestrijden van sommige uitwassen van het terrorisme, maar in grote lijnen constateren wij een ernstige toename van de dreiging" wordt dan selectief 'samengevat' als "Er is op alle terreinen vooruitgang geboekt bij het bestrijden van het terrorisme".

En zelfs al zou het rapport Bush' standpunt bevestigen (en daar geloof ik niks van: de Washington Post is een veel te serieuze krant om zijn bronnen verkeerd te citeren), dan nog kan iedereen zien hoe de bezetting van Irak dagelijks leidt tot zelfmoord- en andere aanslagen. Het is alleen maar logisch dat dat verzet zich niet beperkt tot de straten van Baghdad en andere steden, maar zich ook vertaalt in woede en bereidheid tot terroristische activiteiten.

Geen opmerkingen: