vrijdag 29 september 2006

Femke Halsema beknuppelt het katholieke hoenderhok

Het komt nooit meer goed tussen Femke Halsema en Balkenende (en de RK kerk). Afgelopen woensdag merkte ze tijdens de algemene beschouwingen op dat vrouwen in veel godsdiensten onderdrukt worden. "Dat zijn de fundamentalistische moslims, maar ook de fundamentalistische Amerikaanse christenen en de rooms-katholieke kerk. Dat is de as van religieus kwaad die de zeggenschap van vrouwen probeert terug te dringen."

Gezien zijn reactie heeft Balk niet eens zoveel moeite met de opmerking zelf, maar wel met het feit dat christenen op één hoop gegooid worden met fundamentalistische moslims.

Een woordvoerder van de RK kerk, Jan Willem Wits, probeert met veel omhaal van woorden een rookgordijn te leggen. Volgens hem was de as van het kwaad het verbond tussen Duitsland, Italië en Japan in de Tweede Wereldoorlog (hij vergeet daarbij, vermoedelijk geheel per ongeluk, te vermelden dat ook de RK paus Pius XII een niet bepaald fris rolletje speelde in die as). En Wits gaat nog verder: "De door George Bush hernieuwde as van het kwaad keert zich tegen schurkenstaten en terrorisme." (Trouw, vanavond)

Lees die laatste zin nog eens. Wits heeft het écht, heus waar, gezegd (en hij heeft gelijk): Bush heeft de as van het kwaad hernieuwd. Hiermee bedoelt hij vermoedelijk het samenwerkingsverband met Blair, Bush, Balkenende en een stelletje andere hielenlikkende régimes. En voor wie nog twijfelt, bevestigt Wits het ook nog een in andere bewoordingen: het is de door Bush hernieuwde as die zich keert tegen schurkenstaten en terrorisme.

Wits kletst trouwens nog even door en hij legt uit (ik weet niet of hij erop rekent dat wij die uitleg zullen aanvaarden) dat vrouwen niet uitgesloten zijn van het priesterschap omdat ze minderwaardig zouden zijn, maar omdat het "een complex theologisch probleem is". Hij snapt ook helemaal niet waarom Halsema het heeft over "gelijkberechtiging van mannen en vrouwen [...], terwijl de RK kerk juist altijd voor die gelijkheid is."

Pardon? Als de RK kerk zo vóór gelijkheid tussen mannen en vrouwen is, dan wordt het toch wel héél hoog tijd dat ze daar dan eens eindelijk serieus werk van gaat maken!

Geen opmerkingen: