vrijdag 15 september 2006

Democratische verkiezingen op z'n Nederlands

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat "Fraude bij stemmen mogelijk" is. In het artikel wordt uitgelegd dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken toegeeft dat er met stemcomputers gesjoemeld kan worden, maar beweert tegelijkertijd dat stemcomputers "voldoende veilig" zijn. Helaas vermeldt het artikeltje niet waar en wanneer het Ministerie dat beweerd heeft, maar ik twijfel er niet aan dat het dit inderdaad heeft gedaan.

Dat er met stemcomputers te rotzooien valt is niet nieuw. Nog niet zo lang geleden gebeurde er in het Brabantse dorpje iets vreemds met stemcomputers, waardoor op dit moment een strafrechtelijk onderzoek loopt (zie o.a. mijn stukje «Toch fraude met stemcomputer?» van 30 augustus en «'Democratisch' stemmen per stemcomputer?» van 6 juli dit jaar). En misschien herinnert iemand zich nog (in deze tijd van vuilnis-TV lijkt het geheugen van veel mensen helaas steeds meer te lijden aan een korte halveringstijd) hoe Bush het dankzij gerommel met stemcomputers tot twee keer tot tot president van de VS wist te brengen - met rampzalige gevolgen voor de hele wereld.

Ook de deelnemers aan het initiatief Wij vertrouwen stemcomputers niet zijn actief op dit gebied en zij vergaren (onder meer met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur) tal van juridische, technische en andere gegevens om aan te tonen dat stemcomputers geen garanties bieden voor eerlijke verkiezingen - en tenslotte is dat toch wel een eerste vereiste om te kunnen spreken van democratie!

1 opmerking:

Anoniem zei

wet openbaarheid van bestuur...

ik ben verdomd benieuwd wie in het kader van deze wet toegang krijgt tot relevante (RELEVANTE) gegevens over het bestuur. Je zal dan toch wel het allermodernste 100% gegarandeerd fraudevrij paspoort moeten hebben!!! Je moet er toch niet aan denken dat er weer zo een Nigeriaan achter zit?

Die twee of drie Vriendjes van Bea, misschien? Of zouden er misschien toch betrouwbare ONAFHANKELIJKE journalisten..... ??? nee, geen dagdromerij vandaag....

Leefde Frank Zappa nog maar: hij zou een perfect passend lied gemaakt hebben op dit thema... ik doe mijn best...