zaterdag 30 september 2006

Voor elke muur die valt komen er twee terug...

Hoe blij was het 'vrije Westen' toen in 1989 de Berlijnse muur viel, en de landen achter het 'IJzeren Gordijn' ook kennis zouden kunnen maken met het fantastische vrije leven in het Westen. Terugvertaald naar de achterliggende gedachte: de bevolking van Oost-Europe zou ook kunnen worden uitgebuit ten gunste van de grootmogols van het kapitalisme. Hiermee wil ik zelfs niet insinueren dat de erkenning van bepaalde burgerlijke vrijheden geen vooruitgang betekende, maar dat aspect was (en is) van geen enkel belang voor de machthebbers van de kapitalistische internationale - neem dat maar van mij aan!

We zijn inmiddels bijna 17 jaar verder en er is intussen een muur van schande bijgekomen die aanzienlijke delen van Palestina ontoegankelijk maakt voor de Palestijnse bevolking en een andere dodelijke muur tussen de Verenigde Staten en Mexico, waarmee het Mexicanen onmogelijk moet worden gemaakt door te dringen tot de Verenigde Staten. Zoals El País vandaag meldt, moet er een dubbele "veiligheidsmuur" van 1.226 km gebouwd worden tussen beide landen (kostprijs 2 miljard dollar), die nog eens extra bewaakt moet worden met vliegtuigen, helicopters, motorboten, waakhonden, felle schijnwerpers en infrarood-apparatuur.

Door Michael Chertoff van het Department of Homeland Security wordt de maatregel verwelkomd (als een verbetering van de nationale veiligheid), maar het zal er wel om gaan dat goedkope Mexicaanse dagloners niet meer welkom zijn, nu het land -dankzij de rampzalige politiek van George B.- zo diep in de armoede is weggezonken dat er meer dan genoeg werklozen bereid zijn voor een hongerloontje te werken - en dat scheelt dan weer in de aalmoezen die ze van de sociale zekerheid ontvangen.

Toegegeven, ook Spanje heeft soortgelijke grensversterkingen uitgevoerd op de grens tussen Marokko en de Spaanse enclaves in Noord-Afrika (Ceuta en Melilla), maar het is ook een feit dat Spanje bijna letterlijk overspoeld wordt door mensen die op zoek zijn naar een beter leven, en dat Spanje verleden jaar rond een miljoen illegalen gelegaliseerd heeft (de reden waarom de Franse president Chirac wil dat de EU grootschalige legalisaties verbiedt).

Geen opmerkingen: