dinsdag 11 september 2007

Aanslagen? Is dat wel zeker?

Ongetwijfeld zullen we vandaag op TV en via andere media weer doodgegooid worden met herdenkingsprogramma's voor de slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001, met betogen over het islamterrorisme, en analyses van de mate waarin de wereld "nooit meer dezelfde" kan zijn na 11 september 2001.

Eveneens ongetwijfeld zal er weer ontzettend weinig aandacht besteed worden aan wat er wérkelijk gebeurd is die dag, aan de talloze nog steeds onbeantwoorde vragen, aan de werkelijke verantwoordelijkheid voor de aanslagen en dus voor de slachtoffers. Ook zal niemand zich afvragen waarom de wereld sedert die datum definitief veranderd zou moeten zijn. Misschien omdat het na de Amerikaanse Burgeroorlog de eerste massale slachtpartij is op het grondgebied van de VS; en daarbij moet dat massaal toch ook flink gerelativeerd worden, want wat zijn enkele duizenden doden (hoe erg ook!) vergeleken met de slachtoffers van het régime van Pinochet in Chili, van het régime van Videla in Argentinië, van het régime van Somoza in Nicaragua of van het régime van Franco in Spanje - om het dan nog maar niet te hebben over de slachtoffers van Hitler en Stalin.

Er is inderdaad heel wat veranderd in de wereld sinds 11 september 2001. Dat is echter niet het gevolg van de aanslagen, maar van de (al eerder geplande!) uitholling van de burgerrechten -in de VS, maar ook in de EU- ten gunste van het neoliberale kapitalisme; dat is ook het gevolg van de steeds verdergaande militaire kolonisatie van grote delen van de wereld door de VS (en hun kastanjes-uit-het-vuur-halers - Groot-Brittannië en ook niet in de laatste plaats Balkenende's en Van Balen's karikatuur van Nederland): Irak, Afghanistan, Palestina, Libanon en -wie weet- binnenkort ook Iran, Pakistan en Noord-Korea, en misschien zelfs ook nog Venezuela en beslist -na de dood van Fidel Castro- Cuba.

Wie overigens graag een chronologisch overzicht heeft van de aanslagen van 11 september 2001 (met inbegrip van de voortekens en waarschuwing in de voorafgaande maanden), verwijs ik graag naar de weblog Schall und Rauch, waar vanaf 28 augustus dit jaar in afleveringen een overzicht gegeven wordt van wat er gebeurd is, maar vooral ook van talloze details die aantonen dat de officiële versie niet klopt, niet kán kloppen.
Minpuntjes van dit overzicht zijn dat er geen links vermeld zijn (maar met een beetje googlen vind je die zelf ook wel), en voor sommigen dat de tekst in het Duits is (het is tenslotte een Duitse weblog) met af en toe wat taalfoutjes (die alleen storend zijn voor taalkundigen).

Geen opmerkingen: