donderdag 27 september 2007

Moeten? Wat moeten? Van wie?


Het ANP meldt o.a. in de Metro van vandaag (zie hiernaast - klik op de afbeelding voor een betere weergave) dat de Scheveningse strandtenten op 1 october hun deuren moeten sluiten. Er was weliswaar een verzoek ingediend om tot half october open te mogen blijven, maar aangezien drie strandtenten (van de 26!) hun tent op 1 october willen opruimen, 'kon' dat niet doorgaan. Tja, en de gemeente had nog wel gezegd dat ze wel langer open mochten blijven als minimaal 24 van de 26 tenten dat wilden.

De gemeente wil op deze manier 'de overlast bij het afbreken [...] beperken' en wees er ook op dat op 1 november het strand 'schoon' MOET zijn. Van wie MOET dat? Van de paus van Rome, van George Bush, of misschien op grond van een gemeentelijke verordening? Kennelijk was het geen probleem geweest wanneer minstens 24 tenten pas half october hadden willen sluiten, dus waarom wordt dat argument van 1 november dan vermeld? Waarom is die datum zo belangrijk? Die is toch immers ook gewoon met een natte vinger bedacht? Het is toch niet zo dat vanaf 1 november zeeschildpadden eieren gaan leggen op het strand van Scheveningen?

Bovendien, het is maar net wat je 'schoon' noemt. Ik heb al heel wat stranden gezien in Nederland, maar een 'schoon' strand was daar niet bij. Over het algemeen vind ik de hele cultuur van strandboulevards (zoals in Scheveningen of Noordwijk) storender dan de strandtenten die op zich eerder een wat nostalgische sfeer brengen...
(foto uit Panorama van 8 juli 1914)

1 opmerking:

Anoniem zei

Wel verdorie, alweer die nostalgie. Laat ik het niet merken! Omstreeks 1915 kwam de boldootkar bij mijn oma's ouderlijk huis in Den Haag de strontemmer legen, omdat er nog niet overal riolering was.

Maar goed:
Ik meen dat die 1 november de afloopdatum van de pacht is. Ook meen ik dat de schadeverzekeringen na 1 novemer niet meer uitkeren als de strandtent door de natuurkrachten wordt beschadigd. Dus de strandtenthouders gaan uit zichzelf wel weg.

De hinder voor omwonenden is uit de lucht gegrepen: de enige omwonenden van strandtenten zijn andere strandtenten; woonhuizen zijn er op grote afstand van verwijderd.

Het afbreken en opruimen geeft nauwelijks hinder; de tenten worden efficient afgebouwd en in containers afgevoerd. Ze nemen daarbij een klein stuk van het wandelgedeelte van de Boulevard, die officieel Strandweg heet, in beslag. Waar die meerderheid van tenten voor nodig was ivm de beslissing, is me dus een raadsel.