zaterdag 22 september 2007

Het is geen leuke tijd voor Microsoft

Het gaat niet zo best met Windows Vista® en de EU is niet tevreden met de manier waarop Microsoft zijn software afgrendelt en het zo de concurrentie moeilijker maakt om alternatieve software te verkopen.

En dan is nu IBM ook nog bezig met een Office-pakket dat een directe concurrent vormt voor Microsoft Office, Lotus Symphony-Office. Het pakket is gratis voor huis-, school- én zakelijk gebruik, en dat kan bepaald niet gezegd worden van Microsoft Office! Via de vorenstaande link kan het pakket worden gedownload, maar let op: het bevindt zich nog in het bèta-stadium, dat wil zeggen dat het in de meeste gevallen probleemloos werkt, maar dat er nog foutjes in kunnen zitten.

Lotus Symphony-Office is gebaseerd op het eveneens gratis open source officepakket OpenOffice. Beide paketten bevatten als belangrijkste onderdelen een tekstverwerker, een spreadsheat en een presentatie-programma, die in grote lijnen compatibel zijn met Word®, Excel® en PowerPoint®.

OpenOffice bevat daarnaast ook nog een database-module, die met MS Access®-bestanden overweg kan, maar eerlijk gezegd vind ik Access® prettiger werken, al kan dat ook nog een kwestie zijn van gewenning.

Hoe dan ook, het ontbreken van een database-module hoeft voor de meeste gebruikers geen bezwaar te zijn, ook bij Microsoft Office vind je die alleen in de duurste versie. Een simpele database (boeken, adressenbestand of CD's, om maar een paar voorbeelden te noemen) kan ook met Excel® gemaakt worden.

Veel mensen zijn nog -ten onrechte- huiverig om van Windows® over te stappen op een van de vele Linux-distributies, ook al is dat onnodig voor iemand die af en toe een brief tikt, MP3's wil afspelen op zijn computer, op het internet wil surfen en e-mailen. Met bijv. de laatste versies van Ubuntu, Suse of Knoppix kan iemand die zelf Windows® op zijn computer kan installeren, ook Linux installeren.

Voor Openoffice is zelfs die angst uit den boze (en ik veronderstel ook voor Lotus Symphony, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd: ik ben meer dan tevreden met OpenOffice, dat overigens zelfs een versie in het Fries biedt!). Je kunt het programma gewoon downloaden, op je PC installeren en uitproberen. Bevalt het je niet, dan kun je het gewoon weghalen - en als het je wél bevalt... dan hoef je voortaan geen duur Microsoft Office-pakket te kopen. En dan kun je toch al gauw een paar keer extra uit eten (of naar de bioscoop of schouwburg).

1 opmerking:

Thesingh zei

Als je met databases werkt en je doet n MS Access dan moet je eens op www.zoho.com kijken naar hun Creator. Ik weet niet in hoeverre je Access gebruikt, maar Creator is via internet te gebruiken en dus te dlen en heeft naar mijn mening een bijzonder gebruikersvriendelijke interface.