woensdag 5 september 2007

Wapens en drugs in Uruzgan! - Gek hè?

Het ANP meldde gisteravond (zie o.a. in het Noordhollands Dagblad) dat in Uruzgan Nederlandse militairen, samen met het Afghaanse leger [ik neem aan een onderdeel van dat leger...], 'een grote hoeveelheid wapens en drugs ontdekt' hebben - en dat nog wel in een 'ommuurde woning'. Het Afghaanse leger [hetzelfde onderdeel?] zou de drugs 'vernietigd [hebben] door ze te verbranden'.

Is dit nieuws?

Afghanistan is aangevallen door het Verenigdestaatse leger en legereenheden uit een aantal gewillige ("Coalition of the Willing", weet-je-wel) vazalstaten. De plaatselijke bevolking is in een dergelijke situatie -conform het 'oorlogsrecht'- gerechtigd zich te verzetten tegen de invasielegers. Dat doet die bevolking (en voor alle duidelijkheid: ook niet-Taliban zijn gerechtigd verzet te plegen, net zoals het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog niet alleen uit communisten bestond) met... wapens. Dat is nou eenmaal in een dergelijke situatie het meest doeltreffend.

En dan die drugs... met dank aan de Verenigdestaatse inval kon de opiumproductie, die dankzij het strenge régime van de Taliban ver uitgeroeid was, weer hervat worden en tot ongekende bloei komen. Dat soort dingen krijg je, wanneer je van buitenaf een land naar je pijpen wilt laten dansen.

Dan vraag ik me alleen nog af hoe 'het Afghaanse leger' die drugs verbrand heeft... in opiumpijpen?

Geen opmerkingen: