zondag 9 september 2007

Waarom stoor ik me zo aan gedetailleerd misdaadnieuws?

Nee, niet omdat het zo vaak gaat om gruwelijke misdaden.

Nee, ook niet omdat de details vaak vooral bedoeld lijken te zijn om mensen die genieten van bloed en gewelddadigheden een plezier te doen.

Vooral, denk ik, omdat het (zoals vandaag in het nevenstaande bericht over de hakbijlmoord op het station in Roosendaal) de aandacht afleidt van de zieke samenleving als zodanig.

Door dit soort misdaden steeds als afzonderlijke zaken op te voeren, wordt de nadruk gewekt dat het steeds gaat om zieke individuen. Met andere woorden: het is wel heel erg, maar er is nu eenmaal niks aan te doen: zieken zullen er altijd blijven, en daar moeten we maar mee leren leven (net zoals met het feit dat er altijd onschuldigen doodgereden zullen worden door moordlustige -want dronken en te 'stoere'- automobilisten).

Omdat het zou gaan om losstaande gevallen -dat is de boodschap- is er niets aan te doen. Zo wordt met name impliciet ontkend dat deze misdaden het gevolg zijn van het feit dat de hele maatschappij, bijna tot in haar wortels, doodziek is.

Om maar één voorbeeld een beetje uit te werken (met een beetje nadenken kun je zelf achtergronden vinden bij alle andere soorten misdaden): waarom worden mensen doodgereden door automobilisten? Waarom menen mensen harder te moeten rijden dan veilig is (zélfs -of juist precies- harder dan toegestaan is)? Het is stoer om te laten zien dat zíj wel in staat zijn lekker hard te rijden en dat zij zich niet hoeven te houden aan regeltjes. En dan heb je ook nog het soort schoften dat het leuk vindt om anderen de schrik op het lijf te jagen, zoals een vrachtwagen die een fietser (bij voorkeur een kind of een bejaarde) voorbijrijdt en juist bij het passeren een stoot geeft op zijn misthoorn, of degenen die er bij voorbaat van uitgaan dat zij meer rechten hebben dan wie dan ook (zoals een automobilist die een andere auto passeert die stilstaat voor een zebra-pad).

En waarom rijden mensen auto (of motor of wat dan ook) met een grote hoeveelheid (of zelfs maar een beetje) alcohol achter hun kiezen? Omdat het stoer is om zo te bewijzen dat zij geen last hebben van alcohol - en het consumeren van grote hoeveelheden alcohol is op zich al een bewijs van stoeriteit.
Sommigen zullen zelfs nog aanvoeren dat ze wel zelf moeten rijden, omdat er geen mogelijkheden zijn om na een avondje 'stappen' met openbaar vervoer thuis te komen en/of omdat taxi's te duur zijn...

Geen opmerkingen: