donderdag 6 september 2007

Het gaat écht niet goed met het kapitalisme! - 5

Misschien valt de crisis nog wat te vertragen, wanneer we maar allemaal blijven doorgaan met het kopen van dure gadgets en vooral leningen blijven afsluiten, waardoor we nóg meer zooi kunnen kopen die we niet nodig hebben - sterker nog: waarvan we ons zonder reclame niet eens zouden hebben kunnen voorstellen dat hij bestond.

Feit is dat de financiële crisis niet te stuiten is. De beursindices (AEX, Dow Jones, enzo) suggereren wel dat het wel meevalt (de ene dag een puntje winst, dan drie puntjes verlies en weer een puntje verlies en dan weer twee puntjes winst, &c), maar de lont is nog niet gedoofd.

Ook de ECB (Europese Centrale Bank) moet forse stappen nemen om te voorkomen dat de waarheid tot het grote publiek doordringt. Zoals het Financieele Dagblad vandaag meldt moest de ECB vandaag nieuwe steunmaatregelen aankondigen, omdat -in de woorden van Christopher Rieger van Dresdner Kleinwort- "banken elkaar niet vertrouwen". Het gevaar is zelfs niet uit te sluiten dat sommige banken nu al met verborgen verliezen zitten.

Kredietbeoordelaar Moody's suggereert dat het vertrouwen uiteindelijk wel hersteld zal worden, maar de Nederlandsche Bank kan de consequenties voor Nederland van de crisis in de Verenigdestaatse hypotheekmarkt niet goed inschatten, hoewel 'het bankwezen voldoende reserves
[heeft] om zelfs een zware schok te weerstaan'.

En juist die laatste verzekering van die reserves vind ik, door zijn hoge Colijn-gehalte (gaat u maar rustig slapen, want er komt toch geen oorlog) behoorlijk beangstigend.

Geen opmerkingen: