woensdag 5 september 2007

Stemcomputers: nog erger dan ik al vreesde

In de uitgave van 10 september 2007 van Newsweek is een angstaanjagend artikel opgenomen over de resultaten van een onderzoek (op last van de Californische secretary of State, Debra Bowen) naar de stemcomputers die volgend jaar in Californië gebruikt zouden moeten worden voor de presidentsverkiezingen.

Bowen: "Het was nog erger dan ik dacht. Er waren veel te veel manieren waarop mensen met slechte bedoelingen de kiessystemen ongemerkt konden beïnvloeden." In principe zou een van deze veiligheidslekken een inbreker in staat stellen het centrale stemmen-telsysteem te infiltreren en een andere kandidaat te laten winnen. Kiezers kunnen op geen enkele manier zeker weten of hun keuze op het touchscreen en de 'paper trails' zelfs wel geteld zal worden.

Bowen reageerde op 3 augustus door de vergunning van die stemcomputers in te trekken. Omdat er echter toch gekozen moet worden stond ze sommige typen toe, maar gelastte ze wel striktere veiligheidsmaatregelen.

Een dringend nodige maatregel is de nationale invoering van 'paper trails', die zou moeten (kunnen) dienen als controle, maar de kans dat een wetsvoorstel tijdig behandeld wordt vóór de presidentsverkiezingen volgend jaar lijkt erg klein.

Uit het Californische onderzoek blijkt overigens dat ook een systeem met 'paper trails' kan worden gehackt.

Onbegrijpelijk vind ik overigens dat Newsweek absoluut geen melding maakt van een veel betrouwbaar en volledig transparant kiessysteem: met potlood en papier.

Lees meer over de risico's van stemcomputers en over de voordelen van stemmen met potlood en papier op de site van Wij vertrouwen stemcomputers niet.

Geen opmerkingen: