woensdag 26 september 2007

Moralélastix bij de PvdA

Ik weet niet hoeveel mensen Asterix en de koperen ketel (als ik me goed herinner) in het Frans gelezen hebben (Astérix et le chaudron), maar in de Franse versie komt een personage voor met de overduidelijke naam Moralélastix. Die naam kun je beslist geven aan Jacques Tichelaar (PvdA), evenals trouwens aan (nagenoeg?) talloze andere parlementsleden van die partij.

In haar verkiezingsprogramma werd verleden jaar nog duidelijk verklaard:

De uitslag van het referendum over de grondwet was glashelder. De PvdA zal niet accepteren dat er via een omweg toch aan gemorreld wordt. Voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag is een nieuw referendum nodig.

Maar inmiddels is ook de PvdA een trouwhartig navolger van Balkenende geworden voor wat betreft de redenering dat het nieuwe verdrag geen 'grondwettelijk karakter' heeft. Kletskoek, natuurlijk, want als dat zo is, had de 'Grondwet' uit 2005 dat ook niet. De nieuwe verdragtekst, zo veel is intussen al wel duidelijk, is (afgezien van wat kleine cosmetische aanpassingen en wat dingen die anders verwoord zijn) inhoudelijk nagenoeg identiek met de ontwerptekst uit 2005.

Ik vraag me overigens wel af wat voor geheugenproblemen de koppenmaker van De Pers heeft. Ofschoon het artikel op bladzijde 5 van de editie van vandaag duidelijk is, staat op de voorpagine een warmmakertje met de kop: Geen EU-referendum - PvdA gaat niet om. Het is natuurlijk maar net waarvan je uitgaat: als je de beslissing vergelijkt met het standpunt van eind verleden week, dan klopt het, maar als je kijkt naar wat de PvdA beloofde vóór de verkiezingen, dan is er wel degelijk sprake van 'omgaan', zeg maar ostentatief kiesbedrog!

Volgens de PvdA-staatssecretaris voor Europese Zaken is daarvan echter geen sprake: "In het verkiezingsprogramma wordt gesproken van een grondwettelijk verdrag. Daarvan is nu geen sprake." Jaja, van dat soort kronkelwoorderij kan ik ook nog wel wat bedenken, zoals: "De PvdA is nog een socialistische partij!"

Geen opmerkingen: