vrijdag 7 september 2007

Hoe definieert Van der Hoeven 'werken'?

Het is in kringen van mensen die hun dag vullen met krantjes lezen, dikke sigaren roken en arbeiders ontslaan al vaak gezegd: arbeiders moeten langere werkweken maken en het zou ook goed zijn voor de economie (nieuwspraak voor de bankrekening van de nuttelozen van de samenleving) als arbeiders ook na hun 65e doorwerken (vermoedelijk bij voorkeur tot aan hun dood). (zie o.a. de Volkskrant gistermiddag)

Gisteren vond mevrouw Van der Hoeven, minister van Economische Zaken, dat ze zich kennelijk weer eens even moest profileren en daarom haalde ze dit ook nog maar eens aan. Als dat is wat deze mevrouw onder 'werken' verstaat (af en toe een losse flodder afschieten, lange zakenlunches met andere praatjesmakers en verder de tijd verdoen met suffen in de Tweede Kamer en zo), dan kan ik me nog wel iets voorstellen bij langer werken. Die losse flodders van Van der Hoeven zijn het meest opvallende uit haar 'werk'zaamheden. In haar eerdere functie (Onderwijs) presteerde ze ook om buitenlanders te adviseren vooral naar het Belgische peuterprogramma Tik Tak te kijken, omdat ze dan eerder Nederlands zouden leren. Aangezien de meesten van mijn lezers de peuterleeftijd al gepasseerd zullen zijn, zal ik er maar bij vertellen dat het enige geluid in dat programma bestaat uit muziekjes en het "Tik-Tak" van een klok.

En zo "werkt" al jarenlang de grote meerderheid van de leden van de laatste kabinetten. Lange zomervacanties en dure reisjes (zogenaamd in het landsbelang), onlangs nog een tripje door Nederland van ruim 3 maanden (voor ruim 3 miljoen - voor rekening van de belastingbetaler) om met zorgvuldig geselecteerde burgers te kletsen, zichzelf af en toe een ruime salarisverhoging toe te stoppen en verder de tijd verdoen met holle kletspraatjes.

Misschien zouden dit soort politici en de zogenaamde werkgevers eerst eens aan den lijve moeten ondervinden wat 'werken' is voor een arbeider. Ze zouden een boete van minstens één miljoen euri moeten krijgen als ze dit soort geleuter over verlenging van werktijd uitslaan zonder te kunnen aantonen dat ze tenminste één jaar lang aaneengesloten voltijds lichamelijke arbeid hebben verricht, zónder privé chauffeur, zonder secretaresse en zonder zakenlunches. Uiteraard met elk jaar één maand opfriscursus onder dezelfde voorwaarden. Tijdens die échte werkperioden moet de bankrekening (en/of spaarrekening en andere geldputten) geblokkeerd zijn.

Geen opmerkingen: