zaterdag 29 september 2007

Birma

Ik kreeg enkele uren geleden van een vroege lezer een verontwaardigd mailtje, omdat ik helemaal geen aandacht besteed had aan de door het Birmaanse régime gepleegde misdaden.

Vooruit, laat ik dan om te beginnen zeggen dat ik élke vorm van gewelddadigheid ten strengste veroordeel en wat dat betreft zou ik inderdaad aandacht moeten besteden aan wat er in Birma gebeurt.

Van de andere kant zie ik dat de situatie aldaar van alle kanten wordt uitgebuit om de eigen misdaden uit de aandacht te halen - en daaraan wil ik dan weer beslist niet meehelpen.

Het is natuurlijk absurd dat het régime van George Bush verontwaardigd reageert (althans doet alsof) over de gewelddadigheden in Birma, terwijl datzelfde régime de ene na de andere onwettige oorlog begint en voorbereidt, waarbij zonder met de ogen te knipperen duizenden en duizenden mensen worden vermoord.

Datzelfde gebeurt in Nederland, want de 'regering' van ons land doet -zelfs tegen de zin van een groot deel van de Nederlandse bevolking- mee aan de oorlogsavonturen van het régime Bush.

Daarom zou ik de Nederlanders, hoe terecht en oprecht ze wellicht ook verontwaardigd zijn over wat er in Birma gebeurt, willen oproepen om eerst naar de Balk in hun eigen oog te kijken en daarna pas naar de splinter in het oog van een ander.

5 opmerkingen:

Thesingh zei

Wie heeft er verontwaardigd gereageerd? Ben het helemaal met je eens verder. Het is heel erg wat er in Birma gebeurt. Maar ik vind het heel hypocriet wat er nu gebeurt. ALs je echt wilt boycotten dan moet je helemaal geen auto meer rijden. Want we steunen ook met z'n allen Saudie Arabie wat ook een dictatuur is. En denk maar niet dat zij niet op allerlei manieren terrorisme steunen. En maar pruttelen over moslims en Afghanistan waar mensne niks mogen. Bah de hypocrisie is soms zo erg.

Dwarslezer zei

Ik neem aan dat het een academische vraag van je was, Brendan? Het was een mailtje via mijn e-mail adres (dwarslezer@terra.es), dus je zult het hopelijk met me eens zijn dat ik de -mij overigens onbekende- afzender niet noem. Het was trouwens een hotmail-adres, dus het kan iedereen (en niemand) geweest zijn.

Thesingh zei

Het was inderdaad academisch, want ik kan me niet voorstellen dat iemand verontwaardigd reageert op je blog. Over reactie gesproken heb je op Stan's blog die post gezien over medialens.org? Over verontwaardigd reageren gesproken.

Anoniem zei

????

Nu ben ik licht verontwaardigd. Hoe kan iemand verontwaardigd zijn omdat dwarslezer ergens geen aandacht aan besteed? Laat die persoon zelf een blog beginnen! Toch ben ik geneigd dit soort opmerkingen als compliment aan dwarslezer op te vatten.

Dwarslezer zei

Dank voor je medeleven, Bill, maar naar het taalgebruik te oordelen kwam de reactie uit een andere hoek van de samenleving dan waar wij ons plegen op te houden. :-))