woensdag 5 september 2007

Wat is een MP3-speler dan toch?

Eerlijk gezegd kan ik de laatste ontwikkelingen op het gebied van hebbedingetjes niet meer bijhouden, maar het leek mij -tot vanochtend- nogal duidelijk waarvoor een MP3-speler dient: voor het afspelen van MP3's (net zoals een platenspeler dient voor het afspelen van grammofoonplaten).

Het schijnt allemaal toch niet vanzelfsprekend te zijn als het klinkt, want de Metro kopt vandaag "MP3-spelers zelden gebruikt voor foto's".

?????

Ik hoop dat niemand het me euvel duidt, maar ik kan het niet meer volgen. Het is me intussen wel duidelijk dat (mobiele) telefoons ook op tal van manieren oneigenlijk gebruikt kunnen worden: je kunt er mee fotograferen -weer die foto's!- en filmen, e-mailen en zelfs internetten, en natuurlijk ook met het mini-speakertje medereizigers in het openbaar vervoer pesten door MP3's af te spelen (maar ik heb wel ontdekt dat daarvoor bij telefoons slechts één enkel soort MP3's in aanmerking komt: het genre HHH - houthakkersherrie); en het zou me niet verbazen wanneer ze ook als vibrator gebruikt kunnen worden, maar daar heb ik nog niets over gelezen.

Toen ik onlangs ook maar een GSM kocht (omdat er nog maar nauwelijks telefooncellen te vinden zijn), was de verkoopster verbaasd dat ik een telefoon wilde waarmee ik wilde opbellen. Het kostte me heel wat moeite om haar duidelijk te maken dat ik foto's maak met een camera en dat ik zelfs SMS niet nodig vind. Ook begreep ze niet dat ik een "prepaid"-telefoon wilde, want er waren al abonnementen van € 5 per maand - het was duidelijk dat ze zich niet voor kon stellen dat ik zelfs dat kleine bedragje niet zou benutten.

Een MP3-speler daarentegen leek mij toch een duidelijk afgebakende functie te hebben. Dat er ook WMA-bestanden mee kunnen worden afgespeeld past nog wel in de lijn der verwachtingen (alleen: waar zijn de MP3-spelers die ook overweg kunnen met OGG-bestanden?).

Bij lezing van het Metro-artikel blijkt nu dat een of andere slimmerik onderzocht heeft wat mensen doen met hun MP3-spelers. Welnu, 52% van de bezitters van zo'n apparaat slaat er slechts "een beperkte hoeveeelheid materiaal op" op. Gebruikers voegen "nauwelijks nieuwe liedjes, foto's of gegevens" toe, terwijl die mogelijkheid wel bestaat. Ook is uit het onderzoek gebleken dat "maar 25% van de [...]-gebruikers foto's op hun gadget opslaan".

Het is me toch wat...

Misschien heeft 52% van de bezitters maar een beperkte hoeveelheid favoriete muziek, zou dat misschien kunnen? Ik weet niet hoeveel geheugen die MP3-spelers tegenwoordig hebben, maar bij een geheugen van 1 GB is er (bij een 'bitrate' van 128 kb/s, wat volgens mij meer dan genoeg is voor gebruik op straat e.d.) al ruimte voor ruim 300 nummers van gemiddelde lengte, dat is net zoveel als een commerciële radiozender (als SAAI-radio bijv.) per maand speelt.

En: waarom zou men een MP3-speler moeten gebruiken voor het opslaan van foto's of gegevens? Daarvoor bestaan er toch handige USB-sticks? Of heeft de onderzoeker wellicht alleen geënquêteerd onder militairen, die hun gegevens niet willen kwijtraken? (Zoals bekend gebeurt dat regelmatig bij militairen.)

Of is het misschien de bedoeling dat gebruikers op het micro-schermpje van hun MP3-speler naar foto's gaan zitten kijken? Lijkt me onhandig als je je MP3-speler gekocht hebt om onderweg naar school of je werk op de fiets eens iets anders te horen dan het voorbijrazende autoverkeer. Bovendien lijkt me de kwaliteit van zo'n schermpje op postzegelformaat ook niet bepaald recht te doen aan foto's, waar je op deze manier niet veel meer van zult kunnen onderscheiden dan van een pictogram op een computerscherm.

Om foto's te bekijken hebben ze, naar ik begrijp, alweer een nieuw hebbedingetje uitgevonden: een fotolijstje met geheugen, waarop je zelfs een soort diaprojectie van je favoriete foto's kunt afspelen. Het zal wel weer niet lang duren totdat zoiets ook geschikt isom MP3's mee af te spelen.

HELP! Wanneer houdt het in kotsnaam op met die voortdurende stroom nutteloze prullaria? Buiten de industrie (en de handel, natuurlijk) zit daar toch niemand op te wachten? Behalve natuurlijk als je zo'n snob bent die altijd alles het eerste wil hebben...

3 opmerkingen:

Ben Hoogeboom zei

Ik ben het helemaal met je eens, Frank. Kan het eindelijk eens stoppen...? Oprolbare toetsenborden heb ik ook een keer gezien. Toen moest ik denken aan een jaar of dertig geleden, toen een reclameman met een oprolbaar schaakbord kwam aanzetten. Dat is ook nooit iets geworden, natuurlijk.
Francisco van Jole heeft op zijn weblog de lof gezongen van de iPhone. Dat zou een prachtig apparaat zijn. Hij had er een fotootje bij van het apparaat, waaraan je kon zien dat het nooit iets kan zijn.
O ja. Dat wilde ik je nog vragen. Ik kan Puck’s Podium niet meer krijgen op mijn computer. Is dat bij jou ook zo?
Groeten, je Ben Hoogeboom.

Dwarslezer zei

Tja, die iPhone (gezien de voornaam familie van de iPod, oftewel in gewoon Nederlands; iSloep), ik zal er wel eens onbewust een gezien hebben, maar verder weet ik alleen dat er genoeg mensen zijn die er wél hun geld in willen stoppen (gezien de verkoopcijfers).
Puck's Podium: ik krijg op dit moment alleen een 403-fout, misschien is de server in staking of zo. Hopelijk werkt alles morgen of zo weer.
Zo mis ik -wou ik net zeggen- de blog van Stan van Houcke alweer een aantal weken, en net vandaag staar er weer een bericht op...

Ben Hoogeboom zei

Ja, dat zag ik ook, Stan van Houcke heeft een heel vreemd berichtje vandaag ("Ciao maestro"). Vreemd om zoiets op je weblog te zetten.