vrijdag 14 september 2007

Duidelijkheid in Nederlandse politiek?

De komende dagen zullen ons de eerste aanwijzingen geven over de gevolgen van het feit dat Rita Verdonk uit de VVD gezet (getrapt?) is. Laat ik, bij wijze van positiebepaling, even melden dat ik geen enkele sympathie heb voor Verdonk (althans voor haar politieke ideeën, over haar als persoon kan ik uiteraard niet oordelen). Hetzelfde geldt echter ook voor Mark Rutte, dus wat dat betreft maakt het voor mij geen enkel verschil of ze nu wel of niet in de VVD zit, zeker niet zolang als de oorlogszuchtige Van Balen deel blijft uitmaken van die partij...

De eerste voorzichtige toenaderingspogingen van de kant van Geert Wilders zijn inmiddels al gesignaleerd (ANP, via bijv. het Noordhollands Dagblad), maar -voor mij onbegrijpelijk- Verdonk heeft al meteen gezegd dat ze zich niet wil aansluiten bij zijn partij. Dat hoeft natuurlijk nog niets te betekenen, want een dergelijke opmerking sluit uiteraard niet uit dat ze best samen een nieuwe rechtse partij zouden kunnen oprichten. Zoiets zou de Nederlandse politiek beslist verduidelijken. De VVD zou krimpen tot een clubje van maatschappelijk nuttelozen (zakkenvullers en vertegenwoordigers van de oorlogsindustrie) en de xenofoben en andere onderbuikvolgers zouden zich concentreren in de NZP (Nederlands Zuiverheidspartij) of hoe een Verdonk-Wilders-club dan ook zou gaan heten.

Een leuk bijverschijnsel is nog dat, zoals de Volkskrant enkele uren geleden meldde, een meerderheid van VVD-kiezers het niet eens is met de uitzetting van Verdonk. Zij willen integendeel van Mark Rutte af.

Eigenlijk is het jammer dat de VVD niet in Balk-IV zit. Waarschijnlijk hadden we dan eerder een kabinetscrisis gehad dan nu - het wachten is daar nu op de gevolgen van Pronks pogingen om de touwtjes in de PvdA in handen te krijgen. En we hebben de laatste dagen gemerkt wat de houdbaarheidswaarde is van zijn opmerkingen.

Geen opmerkingen: