woensdag 5 september 2007

Oorlog tegen, of promotie van terrorisme?

Toen op 11 september 2001 aanslagen werden gepleegd in New York en Washington (gemakshalve doe ik nu maar net of dat echt zo is, want ik geloof er niks van; voor mijn betoog is het niet van belang, want Bush ge-/misbruikte die 'aanslagen' voor de uitvoering van zijn plannetjes) besloot de Verenigdestaatse president om een oorlog "tegen het terrorisme" te beginnen.

Uit de berichten die ik uit de VS krijg, begrijp ik dat het terrorisme daar sterk is toegenomen (d.w.z. het staatsterrorisme: privacy wordt uitgekleed, armoede wordt sterk gestimuleerd), en ook in Europa is ineens het terrorisme alom tegenwoordig.

In Spanje wordt een aanslag gepleegd op een spoorstation (Antocha, Madrid), in Engeland worden aanslagen gepleegd in metro en bussen (Londen), er worden terroristen opgepakt (die later stiekem uit het nieuws verdwijnen), in Den Haag woedt een ware veldslag omdat zich daar ook mogelijke terroristen ophouden (voor de rechter blijft van de verdachtmakingen niet veel over) en regelmatig bericht de pers over aanslagen die op het nippertje voorkomen zijn, omdat de veiligheidsdiensten hun werk goed gedaan hebben. De Nederlandse politie haalt ook nog twee zich verdacht gedragende mannen uit de trein, die verder ook niks eng in de zin bleken te hebben.

Volgens de Deense politie zijn dankzij een grootscheepse actie maandagavond waarschiijnlijk aanslagen voorkomen, maar in het belang van het onderzoek is niet veel verdere informatie verstrekt, behalve natuurlijk dat er "militante islamisten" bij betrokken waren. (The Copenhagen Post gisteren).

Ook in Duitsland zijn aanslagen door islamterroristen voorkomen (het zou gaan om leden van de "Dschihad-Union" [Jihad Union], die nauwe banden zou onderhouden met Al Q'aida). Het zou de bedoeling zijn geweest om Verenigdestaatse doelen aan te vallen. (Die Welt vandaag)

Dit soort nieuws suggereert mij twee verklaringen (misschien zijn er wel meer, maar die heb ik dan nog niet bedacht):
  • Door de Verenigdestaatse agressie in Irak en Afghanistan (maar ook elders, bijv. door hun steun aan het georganiseerde terrorisme van de staat Israel jegens Palestijnen en Libanon) neemt de verontwaardiging bij grote groepen mensen steeds meer toe en sommigen van hen zijn bereid om aanslagen te plegen tegen de VS, maar vooral tegen hun bondgenoten, omdat die toch vaak al twijfelen of hun steun aan de Verenigdestaatse agressie wel terecht is en daardoor gemakkelijker te beïnvloeden zijn;
  • Er is helemaal niks verijdeld, de berichten zijn verzonnen of sterk aangedikt. Het is echter de bedoeling de angst erin te houden, om te voorkomen dat de bevolking zich afkeert van de officiële politiek. Daardoor zouden niet alleen de oorlogsactiviteiten in gevaar komen, maar ook het neoliberalisme en de globalisering.
    Het is tenslotte bekend dat regeringen lang niet altijd de waarheid vertellen (ooit wel?). Wie herinnert zich niet de foto's die Colin Powell liet zien als rechtvaardiging van de aanval op Irak? Wie herinnert zich niet de verzekering van het régime Balk in 2003 dat het Nederlandse leger in Afghanistan alleen zou opbouwen en niet aan gevechtshandelingen zou deelnemen? Wie herinnert zich (zij het op een ander vlak) niet de jaarlijkse beloften van Zalm en Balk dat "volgend jaar" de koopkracht zal verbeteren. Die verbetering is inmiddels vast uitgesteld tot 2011.
Hoe het ook zij, sinds de Verenigdestaatse "war on terrorism" van start is gegaan, is de (al dan niet reële) terroristische dreiging op de hele wereld toegenomen. Ga maar na: enkele decennia geleden hadden we in Duitsland de Rote Armee Fraktion en in Italië de Brigate Rosse (die overigens aanslagen pleegden tegen bepaalde personen), in Spanje hadden (en hebben) we de ETA, oorspronkelijk een anti-Franco verzetsbeweging, maar sedert de democratisering in Spanje losgeslagen en terroristisch om het terrorisme (ofschoon de aanslagen zich meestal beperken tot materiële schade), maar dat was het dan - totdat Bush de oorlogstrom ging roeren.

Vóór de aanval op Irak hadden we natuurlijk ook nog het terrorisme van lui die net doen alsof ze voetbalfans zijn, maar dat zijn dan weer geen terroristen maar hooligans (en dan is het vermoedelijk weer niet zo erg)...

Er is maar één manier om het terrorisme te bestrijden: elke steun onttrekken aan de Verenigdestaatse oorlogspolitiek. Zoveel terreur als de VS over de wereld zaaien kunnen nog geen duizend Al Q'aidas bieden.

Geen opmerkingen: