donderdag 13 september 2007

Zoals ik al eerder zei: Het gaat alleen om het geld!

Vandaag brengt De Pers een tragicomisch (of liever: comitragisch') verhaal rond de inburgeringsplicht (het artikel staat op de voorpagina. Helaas heb ik geen link kunnen vinden). De hoofdrolspeler is de gemeente Den Haag en de rol van slachtoffer is weggelegd voor de Verenigdestaatse Anne Scheinberg, die al sedert 1992 in Nederland woont, die -zij het met een Verenigdestaats accent- foutloos Nederlands spreekt (en dat kan van veel Nederlanders niet gezegd worden. Denk maar aan 'hun hebben' of 'hij ken dat niet', bijvoorbeeld), milieuwetenschapper is aan de universiteit van Wageningen, tolkt en zelfs uit het Nederlands vertaalt.

Desondanks moet ze van de gemeente Den Haag een inburgeringscursus komen volgen. Volgens de gemeente kan zij alleen onder die verplichting uitkomen wanneer ze met een diploma of certificaat kan aantonen dat ze een cursus Nederlands gevolgd heeft. Haar bezwaren mochten tot op heden niet baten en komende dinsdag vindt er een hoorzitting plaats bij de gemeentelijke Sociale Dienst. De bevoegde ambtenaar heeft haar desgevraagd al te kennen gegeven dat hij niet begrijpt waarom ze zo moeilijk doet. Ze kan immers eenvoudig een korte vrijstellingstoets maken. "Ik twijfel er niet aan dat u Nederlands spreekt, maar u moet het kunnen aantonen." Pardon? Deze Dorknoper voert met het slachtoffer een gesprek in het Nederlands, maar desondanks moet ze nog aantonen dat ze Nederlands kan spreken. Wat voor geestverruimende (geestbeperkende!) middelen gebruikt deze droogkloot?

Mevrouw Scheinberg heeft geen zin om de 'verkorte vrijstellingstoets' af te leggen, gezien haar terechte vrees dat ze de imbeciele vragen uit die toets verkeerd zal beantwoorden. Daarom denkt ze erover een staatsexamen Nederlands af te gaan leggen. Dan heeft ze een diploma en is ze van heel het gezeik af.

Volgens betrokkene biedt de wet de mogelijkheid tot vrijstelling, maar volgens een woordvoerder van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de wet dat alleen een diploma of certificaat vrijstelling kan geven. Hij geeft trouwens meteen de werkelijke reden voor de eis van de gemeente: "Mevrouw moet gewoon voor 60 Euro die verkorte vrijstellingstoets doen."

En daar gaat het dus allemaal om in dit knikkerland, waar zeerovers (Piet Heijn, Michiel de Ruyter) de grote helden zijn, en waar de eerste minister trots is op het koloniale verleden van de plunderaars van de VOC, de Verenigde Oostindische Compagnie.

1 opmerking:

Anoniem zei

mmmm.

Ik heb het sterke vermoeden, dat als deze mevrouw de Haagsche Hogeschool belt, ze vast wel iemand vindt die haar voor niks een certificaat wil geven. Vooral als ze eerst dit belachelijke verhaal vertelt!