donderdag 27 september 2007

Nieuwe draaikont-manoeuvre staat alweer te trappelen

Het ANP meldt vandaag (via Spits) dat er -volgens PvdA-bronnen tenminste- een kabinetscrisis dreigt, wanneer minister Donner zijn plannen voor versoepeling van het ontslagrecht doorzet.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer ontkenden woordvoerders van het CDA (Eddy van Hijum) en de PvdA (Mariëtte Hamer) dat de PvdA zich verzet heeft tegen het referendum over de Europese on-grondwet in ruil voor het niet-doorgaan van Donner's plannetjes. Desondanks gaat de PvdA er wel van uit dat zij daardoor 'het CDA gunstig heeft gestemd voor een compromis over het ontslagrecht'.

Het betreffende artikel staat intussen niet [meer?] in de RSS-feed van Spits (daarom heb ik maar even een stukje gescand - zie hiernaast), maar wel een ander, zij het kort, waaruit blijkt dat alle PvdA-ministers uit het kabinet stappen als Donner zijn plannen doordrukt.

Donner beweert overigens dat het er niet alleen om gaat mensen gemakkelijker te ontslaan, maar ook om 200.000 werklozen aan een baan te helpen. Misschien zou hij daar eerst eens mee moeten beginnen en daarna zeuren over ontslagversoepeling. Ik verwacht echter dat die banen van hem zijn wat in Spanje "precair werk" genoemd werd en daar door het post-fascistische régime van José María Aznar werd aangevoerd als bewijs dat onder zijn bewind de werkloosheid gedaald was. Het ging daarbij grotendeels om werk op basis van kortlopende contracten en/of laagbetaald werk. Er is in Spanje een aparte term ("mileuristas", letterlijk "duizend-euristen") voor een groot deel van deze banen, omdat de salarissen onder € 1.000 per maand liggen.

Het dreigement van de PvdA is een lege huls, want als Donner ook maar één komma verandert aan zijn huidige plannen, zijn het niet meer de plannen waartegen de PvdA zich momenteel verzet, en dan kunnen ze met een gerust hart gewoon blijven zitten en beweren dat Donner zijn plannen onder druk van de PvdA heeft aangepast. Fraaie pyrrhus-overwinning!

Ik ben overigens een groot voorstander van een versoepeling van het ontslagrecht, maar alleen voor twee categorieën mensen:
- politici, die liegen, draaikonten en het volk belazeren - kortom: de grote meerderheid der Haagse konkelfoesbende;
- directeuren, managers en wat voor nuttelozen dan ook, die hun eigen bankrekeningen vullen over de ruggen van 'hun' personeel.

Geen opmerkingen: